Thursday, March 1, 2012

8 Μαρτίου…Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας!!!

    Η ημερομηνία επιλέχτηκε με αφορμή μεγάλη διαμαρτυρία που είχε πραγματοποιηθεί το 1857 στη Νέα Υόρκη, από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η ίδια ημέρα χρησιμοποιήθηκε και τα επόμενα χρόνια για οργανωμένες διαμαρτυρίες γυναικών που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ισότητα των δυο φύλλων, ώσπου το 1910 καθιερώθηκε και επίσημα ως ημέρα εορτασμού της γυναίκας από τη Διεθνή Γυναικεία Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ύστερα από πρόταση της φεμινίστριας Clara Zetkin.

  Χαρακτηριστικό του γυναικείου κινήματος είναι ότι επεκτάθηκε πέραν των διεκδικήσεων για τα δικαιώματα των γυναικών και στην υπεράσπιση της Παγκόσμιας Ειρήνης. Από το 1910 έως και σήμερα η 8η Μαρτίου αποτελεί το σύμβολο αυτής της πάλης. Μερικά χαρακτηριστικά γεγονότα:

 - 8 Μαρτίου 1911: οι γυναίκες της Αμερικής και της Γερμανίας διαδηλώνουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας
-  8 Μαρτίου 1913: οι γυναίκες της τσαρικής Ρωσίας ξεσηκώνονται με το σύνθημα/κραυγή "Κάτω η πείνα - Κάτω ο πόλεμος"
-  8 Μαρίου 1914: οι γυναίκες των λαικών συνοικιών του Παρισιού διαδηλώνουν και απαιτούν να ελευθερωθεί η επαναστάτρια Rosa Luxemburg, που είχε συλληφθεί στη Γερμανία για τους αγώνες της κατά του επερχόμενου πολέμου
-  8 Μαρτίου 1923: ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει πριν 5 χρόνια, αλλά η κατάληξη του Rour απειλεί να ανάψει νέα πολεμική φωτιά. Δύο χιλιάδες Γαλλίδες συγκεντρώνονται και απαιτούν "Όχι άλλο πόλεμο"
-  8 Μαρτίου 1936: οι γυναίκες της Ισπανίας διαδηλώνουν στη Μαδρίτη κατά του φασισμού

  Το Νοέμβριο του 1945 ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών (Women's International Democratic Federation WIDF) που συσπειρώνει περισσότερο από 80 εκατομμύρια γυναίκες και γίνεται ο κυριότερος εκφραστής των πόθων τους για ισότητα των δύο φύλων και για Παγκόσμια Ειρήνη!



**********************************************************
****************************************************

Και για να γιορτάσουμε και εμείς την ημέρα αυτή, ξεκινάμε τον πρώτο μας διαγωνισμό! Στη σελίδα Διαγωνισμός, μπορείτε να γράψετε ευχές για τη συγκεκριμένη ημέρα, να βάλετε κάρτες/φωτο οτιδήποτε ή απλά να πείτε τον πιο τρελό σας πόθο, όνειρο, συλλογισμο.  Άλλωστε είναι η ημέρα μας!!! Δε θα χάσετε....

Ευχηθείτε, ονειρευτείτε, μοιραστείτε για την ημέρα της γυναίκας... Δε θα χάσετε....



Στις 8 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η νικήτρια, η οποία θα προκύψει μετά απο κλήρωση. Μέρος στη κλήρωση θα πάρουν όσα μέλη απλά μοιραστουν τις σκεψεις τους εδω.  Για να είναι ευκολότερη η επιλογή, θα ήταν προτιμότερο να αναγράφετε στο σχόλιό σας και το επώνυμο.

Και το δώρο του διαγωνισμού είναι ...



==================================
==================================
Δυστυχώς στα σχόλια σας δεν μπορείτε να βάλετε φωτο, οπότε η παρακάτω εστάλει για δημοσίευση από την Νανσυ!!





ευχαριστούμε πολύ....



No comments:

Post a Comment